Het ontstaan

Puyenbroeck is een provinciaal domein van 510 hectare in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, voornamelijk in Wachtebeke maar ook een stuk in Zaffelare en Eksaarde. Het gebied werd in 1965 door de provincie aangekocht en werd voor het publiek opengesteld in 1969. Het park is laag gelegen en bevat enkele grote vijvers.

Foto van het gebouw

Het deel van het park ten zuiden van de Zuidlede is meer bebost. In het park bevindt zich ook het Kasteel Puyenbrug. De naam “Puy” verwijst naar een kunstmatige hoogte, terwijl het woord “broeck” verwijst naar het moerassig karakter van de meersen. Het domein is elke dag open van 9 uur tot zonsondergang. Van oktober tot en met maart is het echter op maandagvoormiddag gesloten tot 13 uur.
De toegang tot het domein is gratis. Er zijn ligweiden, een bloemenpark van 23ha, een speelbos van 10ha, een grote speeltuin en een verkeerspark waar kinderen met go-carts kunnen rijden. Er is ook een dierenpark dat aandacht schenkt aan het ‘Levend Erfgoed’, oude veerassen. Met een toeristisch treintje kan er een rondrit gemaakt worden door het park. Er kunnen ook fietsen en bolderkarren gehuurd worden en aan de vijvers kunnen roeiboten en pedalo’s worden gehuurd.

Op het terrein van het provinciaal domein bevindt zich ook MOLA, het provinciaal Molencentrum in het voormalig Kasteel Puyenbrug. Het domein beschikt over ongeveer 150 hectare bos, met een bijna volledig aaneengesloten bosgebied ten zuiden van de Zuidlede. Er is ook een permanente broedwand voor vogels aangelegd, die onder meer gebruikt wordt door de oeverzwaluw en de bijeneter. Een ijskelder werd ingericht als overwinterplaats voor vleermuizen. In de vijvers werden enkele ondiepe paaiplaatsen voor de vissen aangelegd.
Om de golfsport voor iedereen vlot toegankelijk te maken, ontwikkelde het provinciebestuur Oost-Vlaanderen in 2004 een ‘publieke golf’ in provinciaal domein Puyenbroeck. Zowel beginnende als ervaren golfers vinden er moeiteloos hun draai.

driving-range-uitzicht-binnen

Graag verwelkomen wij iedereen in het horeca gebouw, vlak naast de driving range, elke dag open vanaf 09:00 tot ver na zonsondergang. U kan hier genieten van een verse tas koffie, een biertje of iets sterkers. Ook aan de interne mens wordt er gedacht, de keuken is dagelijks open vanaf 10:00.

Een plattegrond van het domein kan je >hier< vinden.